Logo Zwarte Woud Portal
zoekaanvraag
Sluit dit zoekvak.
mier ter ere van prijs, houtmier, veronica

Wilde dieren in het Zwarte Woud

82 Toevoegen aan favorieten Verwijder van favorieten

inhoud:

Het Zwarte Woud staat niet alleen bekend om zijn uitstekende culinaire specialiteiten, zoals de Zwarte Woud-cake, maar ook vanwege de bijzondere flora en fauna. Dit deel van Baden-Württemberg staat niet voor niets bekend als plaatselijk recreatiegebied en als natuurgebied. Naast prachtige wandelpaden en ontdekkingstochten door de fauna en flora van het Zwarte Woud, herbergt het ook een aantal wilde diersoorten, die in het volgende artikel nader zullen worden besproken.

Het Zwarte Woud: wat voor wilde dieren leven hier?

De zeven meest voorkomende wilde dieren in het Zwarte Woud zijn de bosmier, het wilde zwijn, de gems, het hert, de wilde eend, het hert, de eekhoorn en tenslotte het korhoen.

Wilde dieren onder het vergrootglas

wild zwijn

Deze varkenssoort is te herkennen aan zijn bruine tot zwarte vacht. Het leefgebied met zijn roedel bevindt zich in de bossen van het Zwarte Woud. De dieren vermijden vaak open gebieden en grote hoogten zonder dekking, omdat ze hier kwetsbaar zijn. Daarom worden de wilde zwijnen vaak aangetroffen in vochtige gemengde bossen. De wilde zwijnen hebben een speciale kracht, zodat de dieren de grond kunnen afbreken en voedselbronnen kunnen krijgen. Deze voedselbronnen zijn niet beschikbaar voor andere dieren in het wild.

Zeem

De eerste dieren van deze soort werden bijna 100 jaar geleden vrijgelaten in het Zwarte Woud. De gemzen zijn te herkennen aan hun vacht, die geelbruin is, en hun prominente hoorns, die enigszins verminderd lijken. De gems is overdag en beweegt meer dan 600 meter op rotsachtig terrein en hoog bos.

Een populair leefgebied is het gebied rond de Feldberg. Als voedsel geven ze de voorkeur aan jonge scheuten van alpenstruiken, zoals alpenrozen, of bomen, zoals sparren. Ook kruiden en grassen, en in de winter ook mos en korstmossen, staan ​​op hun menu. Andere wilde dieren zoals lynxen en beren zijn hun natuurlijke vijanden. Ook de steenarend kan een gevaar vormen voor de jonge dieren.

wilde eend

De wilde eend is de beroemdste eend die in dit gebied voorkomt. Het mannetje is te herkennen aan zijn glanzende groene kop en gele snavel. Het vrouwtje heeft een uniform lichtbruin verenkleed. Het kan worden gevonden in vijvers of kleine meren in het Boven-Zwarte Woud.

De term wilde eend, die vandaag de dag wordt gebruikt, werd pas in de 20e eeuw als de gebruikelijke Duitse term ingeburgerd. maart eend toegewezen. Deze niet langer gebruikelijke naam maart eend verwijst naar het broedseizoen van de eendensoort. De huidige naam kan worden opgevat als een verwijzing naar de broedgebieden, waaronder wilgen op stokken. Dit gedrag is zo bijzonder voor eenden dat de gewone naam er uit voortgekomen is.

lynx

De lynx is een groter zoogdier, met een lengte van 50-60 cm bij de schouder en een lengte van 80-120 cm. Net als tijgers behoort ook de lynx tot de familie van katachtige roofdieren. In de zomermaanden is de vacht van de lynx gelig tot licht roodachtig met donkere vlekken. In de wintermaanden is de vacht meer grijzig, zijn de vlekken minder zichtbaar. Het uiterlijk wordt gekenmerkt door oorbosjes van ongeveer 5 centimeter lang, snorharen en een korte staart met een zwarte punt.

Auerhahn

Naast de genoemde diersoorten herbergt het Zwarte Woud ook de grootste populatie (naast die in de Alpen) van korhoen. Deze dieren behoren tot de grootste inheemse vogels. Het uiterlijk van de mannetjes is een iriserend verenkleed dat erg opvallend is.

Opgelet! De auerhoen staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten in Duitsland, ze vallen onder de categorie "met uitsterven bedreigd" bossen door toeristen.

Reh

Het hert komt vooral voor in open bossen en is een van de kleinste soorten binnen de hertenfamilie. Bij het zoeken naar voedsel laat het schuwe hert zich echter ook voelen in velden en weiden.

Het mannelijke dier, de reebok, heeft een gewei, maar is qua grootte niet te vergelijken met het gewei van een hert.

Let op! Wanneer jonge dieren door mensen worden aangeraakt, nemen zij deze geur op en bestaat het risico dat het jonge dier vervolgens wordt afgewezen door de moeder. Dat betekent alsjeblieft niet aanraken!

hout mier

Bosmieren behoren tot de meest hardwerkende wilde dieren in het Zwarte Woud. Ze leven in clusters van naalden die wel drie meter hoog kunnen worden. De mieren maken hun eigen nesten van boomnaalden, kleine takken en mos. Zoals de naam al doet vermoeden, is het leefgebied van de mier het bos, of beter gezegd de rand ervan. De mierennesten zijn niet alleen torenhoog, ze kunnen ook diep in de grond reiken (tot wel twee meter) - niet voor niets worden de dieren ook wel grottenbouwers genoemd.

Hirsch

Het hert behoort tot de grotere dieren van onze beschrijvingen. De mannelijke dieren zijn van ver te herkennen aan hun statige gewei. De dieren zijn actief in de schemering of 's nachts en het leefgebied is bij voorkeur bos, maar ook velden en weiden. Het mannelijke hert werpt elk voorjaar zijn gewei af.

Eichhörnchen

De eekhoorns behoren tot de drukke knaagdieren van de wilde dieren van het Zwarte Woud. Je kunt ze heel vaak zien in de donkere dennenbossen van het Boven-Zwarte Woud, meestal springend van boom tot boom. De dieren worden als betrouwbaar beschouwd en zijn gemakkelijk te zien door hun typische roodachtige tot donkerbruine vachtkleur. De dieren zijn geen nachtdieren, dus je kunt ze vaak spotten tijdens dagtochten.

Afbeeldingen met dank aan Foto van kie-ker op Pixabay, Foto van Paul_Henri op Pixabay, Stefan Asal, Stefan Asal - Datacreate Asal, Foto van dannymoore1973 op Pixabay, Foto van Tom_Rabe op Pixabay en Foto van Hans op Pixabay